Reflector och Vysor – mina bästa program för att visa mobil och surfplatta

När du utvecklar en app för surfplatta eller mobil har du ofta anledning att visa hur det ser ut och hur det fungerar på riktigt.

Visst kan du visa skärmdumpar i Powerpoint när du presenterar på projektordukten eller via skärmdelning på videokonferensen.

Men få saker imponerar så mycket som när du direkt kan spegla din mobil eller surfplatta på skärmen under din presentation. Och visa hur appen du utvecklar fungerar och ser ut ”live”.

Det finns förstås flera metoder för att åstadkomma detta. Med min erfarenhet från flera år av liknande presentationer har jag valt två programvaror: Reflector för IOS och Vysor för Android.

Med Reflector kan du visa upp din iphone på din dator.

Reflector är ett program som du laddar ner och installerar på din dator. Du kan prova det i sju dagar, sedan kostar det cirka 29 US-dollar. Ladda ner här

Det gör att du kan visa din iPhone eller iPad live på datorskärmen via AirPlay. Se till att dator och iOS-enhet finns på samma wifi-nätverk. Slå på ”Skärmdubblering” på din iOS-enhet, så visar Reflector en fyrsiffrig säkerhetskod. Sedan ser du plötsligt din iOS-enhet på datorskärmen. Du kan styra din iOS-enhet som vanligt och allt du gör visas på skärmen.

Den här Airplay-speglingen via Reflector fungerar utmärkt hemma. Men ibland fungerar det inte på företag där nätverket inte tillåter Airplay. En workaround är då att koppla upp sig via mobilen för att kunna köra Reflector. Bra att testa detta innan du gör din presentation live, eftersom det alltid är tråkigt när tekniken inte fungerar.

Med Vysor kan du visa upp din Android-enhet på din dator.

Vysor är ett program som du laddar ner och installerad på din dator. Det kräver en månadsprenumeration på 2,50 US-dollar. Vysor fungerar på ett annat sätt. Du kopplar din Android-enhet med usb-kabel till datorn, och sedan kan du spegla Android-enheten på datorskärmen. Ladda ner här

Både Reflector och Vysor har inbyggda funktioner för att ta skärmdumpar och spela in video, vilket är väldigt praktiskt när du ska kommunicera med utvecklare om funktioner eller buggar.

Båda programmen gör det även möjligt att vrida mobilen eller surfplattan under presentationen för att visa hur det fungerar både i stående och liggande läge.

Här kan du se en film som spelats in med Vysor.

Se filmen som spelats in av Vysor när jag utför ett antal moment i en Samsung-surfplatta.

Om du är utvecklare kan du så klart använda Xcodes simulator där du kan visa hur din app fungerar i flera olika typer av iOS-enheter. Liknande simulatorer finns för Android.

Men Reflector och Vysor har för min del inneburit att jag på ett realistiskt sätt kan presentera hur det fungerar i olika plattformar för breda grupper av användare, även på distans.

Har du andra tips om hur man kan visa mobiler och surfplattor i presentationer? Hör gärna av dig!