Hej världen! – Så enkelt var det att installera WordPress

Välkommen till WordPress. Detta är ditt första inlägg. Du kan redigera det eller ta bort det. Sedan är det bara att börja skriva!

När du har installerat WordPress så skapas ditt första inlägg automatiskt med rubriken ”Hej världen!” och du kan sedan börja publicera dig på riktigt.

Jag har installerat WordPress ett antal gånger, den första gången för över tio år sedan. Men eftersom det har blivit långt mellan gångerna har det fungerat lite olika varje gång. Även om det är ett antal steg att gå igenom är det nu enklare än någonsin. Jag har gjort en steg-för-steg-guide – främst för att komma ihåg själv. Om någon annan har glädje av den är det bara en bonus.

Så – här kommer guiden: Så enkelt är det att installera WordPress:

Du behöver ett konto på ett webbhotell. Själv använder jag one.com som är ett av de billigaste som ändå har bra funktioner. Du behöver logga in på kontrollpanelen för att sätta upp en databas och aktivera en sftp-anslutning.

Förberedelse 1: Skapa en ftp-inloggning på ditt webbhotell. För att kunna skicka filer till din server behöver du en ftp-förbindelse. I mitt fall, där webbhotellet är one.com så aktiverar jag den genom att logga in på kontrollpanelen, välja ”Avancerade inställningar” -> ”SSH & FTP”. Slå på ”Tillåt åtkomst till SFTP”, så visas uppgifter du behöver för att ansluta: Host (värdnamn), Användarnamn och Port. Ditt lösenord kan du skapa genom att trycka på ”Skicka”.

När du har dessa uppgifter kan du skicka filer till din server med ett FTP-program. Själv använder jag FileZilla Pro , som finns i AppStore för Mac.

Förberedelse 2: Skapa databasen på ditt webbhotell. I mitt fall, där webbhotellet är one.com så loggar jag in på kontrollpanelen och söker upp inställningarna för databasen. Jag hittar dem under ”Avancerade inställningar” -> ”PHP och databasinställningar” -> ”PHP & Databas – MariaDB”

Om du har ett annat webbhotell kan det se annorlunda ut, men principen är densamma.

Skapa en ny databas, ge den ett namn, skapa ett användarnamn, sätt ett lösenord och notera databasens värdadress (host).

Notera dessa fyra uppgifter, du behöver dem i ett kommande steg.

Nu är det dags att börja

Nu är det dags att gå igenom installationsprocessen.

Steg 1. Ladda hem WordPress installationspaket på svenska.

Gå till svenska hemsidan för WordPress och ladda hem paketet till en lokal mapp på din dator.

Steg 2. Packa upp WordPress-filen i din lokala mapp på din dator. Skicka alla filer med sftp till rot-katalogen på din server. (Det går att installera wordpress i en undermapp också, men det går vi inte igenom just nu).

Steg 3. Öppna webbläsaren och skriv in adressen till din server, ex: www.minsajt.se. Om allt fungerar som det ska visas nu den här sidan med instruktioner för vad du behöver för att gå vidare. Tryck på ”Då kör vi”

Steg 4. Nu öppnas ett formulär där du behöver skriva in de uppgifter för databasen som du skapade tidigare på ditt webbhotell. Fyll i databasens namn, användarnamn, lösenord och databasvärd. Tabellprefix behöver du inte röra.

Steg 5. Du har nu lagt till dina databas-uppgifter och det är dags att gå vidare med själva installationen. Tryck på ”Kör installationen”

Steg 6. Fyll i de uppgifter som behövs. WordPress föreslår ett starkt men krångligt lösenord, men du kan själv ändra till ett lösenord som du väljer själv.

Viktigt att dubbelkolla att du skriver in rätt e-postadress. Du kan också kryssa i att sajten inte ska indexeras av Google, vilket du kan ändra senare när du börjar fylla på med innehåll som du vill sprida.

Klart! WordPress är installerat och du kan logga in och anpassa sajten genom att välja ett tema och börja publicera inlägg.