WordPress-problem: Ny användare finns redan…?

Jag tycker att WordPress är det enklaste och smidigaste systemet både för att publicera online och administrera en eller flera sajter.

Men ibland stöter man på underligheter. Som när jag skulle skapa några nya användare. Och jag gjorde ett fel som var lite trixigt att lösa.

Verktyget för att skapa en ny användare till en sajt i ett WordPress-nätverk är kanske inte det mest intuitiva, speciellt när man gör detta ganska sällan.

Men det handlar om att gå till fälten längst ner och mata in användarens e-post-adress, skapa ett användarnamn och tilldela en roll.

Jag rekommenderar att sätta kryss i rutan för ”Lägg till användaren utan att skicka ett mail som kräver deras bekräftelse”

Det var när jag glömde sätta detta kryss som problemet uppstod.

Jag kunde då inte ändra den nya användarens rättighet innan användaren hade bekräftat kontot. Och eftersom det här var en ny användare som jag skulle utbilda ville jag gärna ha kontot i ordning före kursen, utan att först be användaren att kolla sin mejl.

När jag sökte upp den nya användarnamnet i WordPress fick jag besked att ”användarnamnet är reserverat men kan bli ledigt igen inom några dagar”. Jag kunde alltså inte själv komma åt det i admin. Och jag kunde inte vänta ”några dagar”.

Jag hittade då en workaround för detta problem. Som faktiskt inte var så självklar.

Det gällde att skapa ytterligare en ny användare. Med en annan mejladress och ett annat användarnamn. Och jag fick inte glömma att kryssa för rutan för ”Skippa bekräftelsemejl”.

När denna nya användare var skapad gick det att öppna den för redigering och ändra mejladress och användarnamn till det som det egentligen skulle vara. Då upphävdes ”reserveration” och allt var ordnat.

Jag hade aldrig tidigare stött på detta, men nu har jag lärt mig något nytt: Glöm aldrig kryssa för ”Skippa bekräftelsemejl”.